Spoštovane obiskovalke in spoštovani obiskovalci Tropske hiše,

na Svetu živi le še 4 % divjih sesalcev. 36 % predstavlja populacija človeka in 60 % živali, ki jih človek redi za hrano. Trenutna situacija upravljanja z naravo ni rožnata; število prebivalstva narašča, zmanjšujejo se zaloge pitne vode, vremenski ekstremi so vse pogostejši, številne populacije divjih živali še vedno padajo. Vlada kaos. Ampak kljub vsemu ostajamo optimistični, pozitivni in jasno usmerjeni v cilj varovanja narave.

Svet je globalna vas. Prav vsak izmed nas ima vpliv na ostale kotičke sveta, tudi tiste, ki skrbijo za ravnovesje celotnega planeta. Skrbijo za ustvarjanje zračnih tokov, zagotavljajo zaloge vode, uravnavajo segrevanje in ohlajanje, ustvarjajo letne čase, skrbijo absorpcijo ogljikovega dioksida in ostalih toplogrednih plinov. Vpliv zahodnega sveta na revnejše dežele je vedno močnejši.

Zato je izumiranje pritlikavega počasnega lorija nekje v Vietnamu tudi naš problem. Prav ta žival je postala simbol naravovarstva v Tropski hiši v letu 2023. Oblikovali smo projekt ‘Lori, počasni samotar’. S to vrsto primata smo se pridružili evropskemu vzrejnemu programu Evropske zveze živalskih vrtov in iz živalskega vrta Leipzig sprejeli samca pritlikavega počasnega lorija. Poimenovali smo ga Chi, kar pomeni volja oziroma duh. Tropska hiša je tako postala 14. institucija v Evropi, ki vzreja pritlikavega počasnega lorija v sklopu programa EEP. Poleg izobraževalnih vsebin Tropske hiše, smo projekt nadgradili še z izvajanjem dejavnosti v naravnem okolju pritlikavega počasnega lorija. Zavetišču za primate smo pomagali zgraditi poldivjo ogrado. Tam uspešno rehabilitirajo na črnem trgu zaplenjene počasne lorije.

Vendar pa lori ni edini novi prebivalec Tropske hiše. V lanskem letu smo v prostore naselili še ogrožene želve, slonje rovke, številne golobe, med njimi tudi nikobarskega goloba. Na svet so prišli številni mladiči. Število živali se je pri nas v lanskem letu povečalo za približno 50 živalskih vrst. Danes jih pri nas biva več kot 170 različnih. Postali smo prva institucija v državi, ki na enem mestu združuje takšno raznolikost in bogastvo živalstva sveta.

V lanskem letu je Tropsko hišo na 600 kvadratnih metrih oglednih površin obiskalo več kot 28 tisoč obiskovalcev. Z mnogimi smo izvedli skoraj 100 učnih ur formalnega izobraževanja, več kot 1000 otrok je obiskalo program rojstni dan z živalmi. Izvedli smo še 160 programov srečanj z živalmi. Naša ekipa pa danes šteje več kot 10 članov. V preteklem letu smo postali član združenja Citizen conservation, kjer z vzrejnimi programi skrbimo za obstoj rib in dvoživk. Letošnji januar pa je postal pomemben mejnik za povezovanja na področju izobraževanja. Postali smo član združenja IZE, mednarodnega združenja ZOO pedagogov.

Nismo še potegnili črte, ki bi nakazovala premor. Ob 3. rojstnem dnevu Tropske hiše smo pridobili novo vrsto pasavca, južnega tripasastega pasavca, ki je v Tropsko hišo prišel kot donacija živalskega vrta Augsburg. V naslednjem mesecu bomo prvič predstavili izobraževalne table o pasavcih. V spomladanskem obdobju načrtujemo še večji projekt o želvah s prihodom ranljivih indijskih zvezdastih kornjač iz živalskega vrta Dublin in kritično ogroženih žarkastih kornjač v sklopu evropskega vzrejnega programa za ohranitev vrst.

Verjetno nam bo po tem resnično zmanjkalo prostora. Mimogrede, to sem omenjal že ob drugem rojstnem dnevu. Vendar pa intenzivno iščemo večji prostor, ki bo, kot je danes Tropska hiša, unikaten v tem delu Evrope. Tam bomo oblikovali večje zunanje ograde z večjimi sesalci in ptiči ter na večjem prostoru lahko sprejeli še več obiskovalcev. Upamo, da lokacijo, kjerkoli v Sloveniji, najdemo kmalu. Do takrat še vedno ostajamo zelena oaza v centru knežjega mesta.

Vse od nastajanja Tropske hiše smo pri nas večkrat gostili mlado ustvarjalno ekipo Altrx Filma, ki je pri nas posnela kratek dokumentarni film z naslovom Zavetje. Tega smo si premierno ogledali ob praznovanju 3. rojstnega dne v Tropski hiši, zadnjega januarja 2024.

Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem gostom, ki so nas obiskali ob jubileju, ekipi oskrbnikov in pedagogov, Glasbeni šoli Celje za glasbene dodatke v programu in vsem, ki so pomagali pri realizaciji dogodka.

Vesel sem, da že leta izpolnjujem svoje poslanstvo, zadnja tri leta z ekipo v Tropski hiši. Ljudem približujemo čudoviti svet živali, odpravljamo predsodke, izobražujemo, ozaveščamo in vzgajamo empatične ljudi in navsezadnje skrbimo za obstoj nekaterih živalskih vrst na globalnem nivoju. In ne pozabite. Če želite doživeti trenutke popolne iskrenosti in zvestobe, poiščite družbo živali. Tudi če ste resnično izgubljeni v sodobnem svetu, vam pomagajo najti boljše poti in vas držijo prizemljene.

Vsem obiskovalec in podpornikom Tropske hiše se zahvaljujem in vam sporočam, da vas tudi v prihodnje čakajo številna presenečenja in dogodki, v katerim vas bomo navduševali z naravo.

Simon Cirkulan, ustanovitelj in direktor Tropske hiše

prof. biol. in kem.