Spoštovani obiskovalci Tropske hiše.

Veseli nas, da obiščete našo živalsko in rastlinsko družino. Le tako lahko opravljamo naše poslanstvo – izobražujemo vas o naravi in njenih prebivalcih. Tudi koncept Tropske hiše je takšen, da se vam živali lahko približajo, vi pa jih lahko opazujete brez odvečnih mrež in ostalih barier.

Vendar tudi pri nas velja osnovni bonton in določena pravila, ki jih je potrebno upoštevati in spoštovati. Nanje vas prijazno spomnimo ob vstopu, prav tako pa imamo po celotnem prostoru Tropske hiše nameščene tablice z oznakami in opozorili, ki vas opomnijo, da ste prišli na obisk. Pravila pa so postavljena z razlogom. Naše živali imajo rade spoštljive in mirne goste. Takim se raje približajo. Živali bivajo v ogradah, na voljo imajo tudi prostore, kamor se lahko umaknejo, če to želijo. Te prostore zamejimo z zastirkami, vrvmi ali ostalimi naravnimi preprekami, ki vam povedo, da vstop v določene dele ni dovoljen.

Vsaka živalska vrsta ima tudi svoj jedilnik, prilagojen na njene potrebe. Hrano živalim tehtamo in prav tako skrbno izbiramo sestavine njihovega jedilnika. Hranjenje živali je tako s strani obiskovalcev strogo prepovedano. Živali lahko zaradi neprimerne prehrane ali prevelikih količin le-te tudi poginejo. Prav tako ni dovoljeno dotikanje živali, saj lahko na njih prenesemo različne bakterije in viruse, hkrati pa lahko dotik razumejo kot napad in v obrambi ugriznejo. Živali se lahko počutijo ogrožene, če jih po ogradi zasledujemo, zbadamo z vejicami ali po njihovi ogradi tečemo. Prav tako glasno govorjenje, kričanje in fotografiranje z bliskavico v takšno okolje ne sodijo – s tem se vznemirja prebivalce Tropske hiše in ostale obiskovalce.

Ob neupoštevanju pravil si pridržujemo pravico, da nespoštljive obiskovalce pospremimo do izhoda ali primer prijavimo pristojnim organom.

Še vedno pa se lahko ob nekaterih dodatnih programih z živalmi pobližje spoznate. Takrat vas ob individualnem programu spremlja naš biolog ali oskrbnik in vam pred rokovanjem ali hranjenjem poda strokovna in točna navodila za srečanje z živalmi. Vabimo vas, da preverite zavihek Tropske dogodivščine na naši spletni strani.


Verjamemo, da bo tudi vam ob vašem obisku z upoštevanjem osnovnih pravil in bontona, prijetneje in boste v družbi naših živali še bolj uživali. Vendar pa ne pozabite; kljub temu, da so živali tukaj za vse nas, smo zanje odgovorni mi in njihovo dobro počutje postavljamo na prvo mesto.


Vabljeni na druženje z našimi živalskimi ambasadorji.

Tropska hiša