Minuli vikend sta Mialy in Kintana, naša lemurja vrste obročkastorepi maki ali kata, praznovala tretji rojstni dan. Nedelja je bila namenjena njima. Podarili smo jima pravo, okusno in zdravo lemursko torto, ki sta jo delila še z nekaterimi prebivalci Tropske hiše. Obiskovalci so si poleg hranjenja lemurjev ogledali še trening z njima, opazovali igro z igračami in iskanje priboljškov ter o njih izvedeli zanimiva dejstva.

Kintana se je rodila 2. aprila, leta 2019, v živalskem vrtu Bratislava. Mialy, njen polbrat, pa je na svet pokukal le dan kasneje, 3. aprila, leta 2019. Oba sta vključena v program EEP – evropski program zveze živalskih vrtov za ohranitev redkih vrst.

Prvi vikend v aprilu sta praznovala po lemursko s pravo okusno in zdravo torto za primate. Delila sta jo še med nekatere ostale prebivalce Tropske hiše.

Obročkastorepi maki ali kata (Lemur catta) v naravi spada med ogrožene vrste. Populacija divjih živali je v upadanju, medtem ko je število živali v umetnem okolju stabilno in še narašča. Vrsto ogroža uničevanje življenjskega prostora, predvsem urbanizacija in izsekavanje gozdov, prav tako so ti lemurji zaradi prikupnega videza žrtve divjih lovcev, v zadnjem času pa jih ogrožajo tudi bolezni človeka.